arculat

Arculatpályázat

A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, az iskola alapításának 125. évfordulójához kapcsolódó ünnepségsorozat keretében, az iskola arculatának frissítése érdekében logó pályázatot ír ki.

A pályázatot kiíró bemutatása

A Kőszegi Evangélikus Középiskola nagyon változatos képzési profillal rendelkező oktatási intézmény. Iskolánk – Gyurátz Ferenc evangélikus püspök alapításával (1899) – az induláskor, korszerű, középfokú leánynevelésre vállalkozott, s rövid időn belül mintaiskola lett. Tette ezt nemzetközileg is modernnek számító pedagógiai elvek alkalmazásával. Nevelési célját „okos, művelt, dolgos” tanulók képzésében – ma úgy mondanánk – a teljes ember formálásában határozta meg, s mindezt nemzetközileg is modernek számító pedagógiai elvek, módszerek alkalmazásával érte el, továbbá a szellemi ismeretek mellé lelki kiteljesedést és gyakorlati ismeretek elsajátítását is biztosította. Az idei tanévben ünnepeljük az iskola alapításának 125. évfordulóját. Az évek során képzéseink szerkezete többször átalakult, küldetésünk tartalma azonban az eredeti célokkal összhangban van.

Iskolánk küldetése, hogy a teljes embert szólítsa meg a maga teremtettségében és szabadságában. Ezért célunk, hogy diákjaink megtalálják a számukra megfelelő kihívást a színvonalas, egyéni tanulási utakra figyelő oktatásban, a szakképzés különböző formái által, a személyes hit és közösség megélésében, valamint a kollégiumi életben. Ennek megfelelően képzési formáink olyan egységet képeznek, amelyben tanítók és tanítottak együtt munkálkodnak azon, hogy a ránk bízott diákok otthonra találjanak a teremtett világban. A városban a jelenlegi és öregdiákok az intézményt TEKI rövidítésként ismerik. Jelenlegi szlogenünk: Több, mint iskola: TEKI!

Feladat

A Kőszegi Evangélikus Középiskola (mint intézmény) önálló logóval, arculattal rendelkezik, de a jubileumi év eseményeihez kötődő ajándéktárgyakon, pólókon stb. nem ezen arculat szerint szeretnénk a kreatív anyagot (illusztrációt) megjeleníteni.

A felhívás célja, hogy egy olyan minél megjegyezhetőbb és felismerhetőbb illusztráció (logó) készüljön, amely ehhez az évhez kapcsolódó promóciós anyagokon jelenne meg.

Szeretnénk, ha a megtervezett illusztráció a különféle alapanyagból előállított ajándéktárgyak sorozatgyártására alkalmas lenne.

Például:

 – fa tárgyakra: gravírozással és szita/tampon nyomással (fa pendrive, fa toll, vágódeszka, öröknaptár)

– fémre: gravírozással és tamponnyomással

– porcelán/kerámia: szublimációs nyomással és körszitázással (pl. bögre)
– textília: szitázással (pl. kötény, vászontáska, póló)

– műanyag: szita és/vagy tampon

– kis méretű kitűzőn, jelvényen öntvényként

– üveg: gravírozással

– papír: szórólapok, árjegyzékek, termékleírások, kiadványok klasszikus nyomdatechnológiával

Lehet nonfiguratív, absztrakt, a témához illeszkedő ötletes illusztrációval is pályázni.

Célkitűzés 

A nyertes munkától azt várjuk, hogy tükrözze az iskolánk sokszínűségét, sugallja, hogy nálunk a szabadságérzet, a biztonság, a szeretet az oktatás mellett különös hangsúllyal van jelen. Fontos továbbá az egyediség, az újszerű megközelítés, egyértelmű azonosíthatóság, más iskoláktól történő könnyű megkülönböztethetőség.

Szeretnénk, ha a jubileumi arculattal olyan termékeket tudnánk gyártatni, melyeket a fiatal korosztály is szívesen használ, visel, vásárol, ugyanakkor egy öregdiákunk számára is az alma matert idézi fel.

Célközönség

– 14 – 20 év közötti diákok

– az iskola volt diákjai

– az iskola iránt érdeklődő szülők

Ígéret/támogatás

Az arculat legyen fiatalos, kreatív és lendületes. Üzenje, hogy az iskolánk közösségéhez tartozni „trendi”.

Stílus

– egyedi, ötletes/kreatív, újszerű, de időtálló

– fiatalos,

 – lehet direkt, de az absztrakció sem kerülendő

– letisztult vonalvezetés

– megjelenése legyen összhangban a fenntarthatósággal

– karizmatikus

– dinamikus

Kerülendő

Kerülendő vagy elsődleges, uralkodó használata nem támogatott:

– épített környezet

– 125 év

– a jelenlegi képzési rendszerhez kapcsolódó direkt kötődés

Egyéb ismérvek

Az elkészült illusztrációkat lehetőleg vektoros és kép formátumban is kérjük átadni (pl.: .ai, .jpg), valamint a felhasználásra vonatkozó jogokhoz teljes körűen ragaszkodunk. (Nem kizárva az egészen kezdő ’kreatívokat’ elfogadunk legalább A/4-es méretben pdf fájlokat is.)

Szívesen vesszük, ha a javasolt grafikát kérjük látványterveken is bemutatja a pályázó, különféle alkalmazási felületeken pl.: pólón, bögrén, tollon, vágódeszkán, bőr kulcstartón, textil szatyron, kulacson, de ez nem kötelező része a pályázatnak.

Az elkészült munkákat a címre kérjük 2023. szeptember 30-ig elküldeni. Kérjük egy mellékelt levélben a pályázó nevét, elérhetőségeit megadni.

A kész műveket az intézmény diákjaiból, szülőiből és tanáraiból álló közösség rangsorolja, bírálja el 2023. október 14-ig. Eredményhirdetés 2023. október második felében várható, melynek pontos időpontjáról a későbbiekben határozunk.

Fődíj

Kétszemélyes, két éjszakás szállodai szolgáltatáscsomag a kőszegi Harangtorony Szálló felajánlása alapján.

(Ez a díj csak akkor kerül kiosztásra, ha a nyertes terv ténylegesen felhasználásra kerül.)

További díjak: oklevelek, ajándékcsomagok

A pályázat nyílt, elsősorban az iskolánkhoz valamilyen módon kötődőket szeretnénk megszólítani, de szívesen veszünk máshonnan érkező ötleteket is.