Technikum

A tanuló először ágazatot választ, amivel a technikumban két évig ismerkedik. 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választania, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek a felsőoktatási felvételin a szakirányú továbbtanulás esetén. A megszerezhető technikus szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. A technikumok 9-10. évfolyamán minden tanuló ösztöndíjat kap. A 11. évfolyamtól a gyakorlati ismereteket a tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatásban, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatják el. A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre jogosult. Azok, akik valamilyen okból duális képzésben nem vesznek részt, tanulmányi eredménytől függően továbbra is ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez.

MEZŐGAZDASÁGI és ERDÉSZET ÁGAZAT

  • Mezőgazdasági technikus szakma (508111709)

A mezőgazdasági technikus képzés területén iskolánk több mint 70 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A Mezőgazdaság és erdészet ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Állattenyésztő szakmairány, Növénytermesztő szakmairány.

A mezőgazdasági technikus a növénytermesztési, állattenyésztési, az azokhoz kapcsolódó műszaki, gazdálkodási szakterületen önálló feladatokat végez és végeztet, munkacsoportokat irányít. A végzett szakemberek képesek a növénytermesztés és állattenyésztés terén a korszerű agronómiai és technikai eljárások alkalmazásával a piac igényeinek megfelelő minőségi mezőgazdasági termékek gazdaságos előállítására, valamint a termelés menedzselésére.

Azon fiatalok részére ajánlott, akik a modern nagyüzemi mezőgazdaságban használatos új technológiák, elvárások és irányvonalak megismerése után vezető pozícióban szeretnének hozzájárulni a mezőgazdasági termelés minőségi irányításához.

Tangazdaságunkban 67 hektár szántóföldön és 72 hektár réten zajló gazdálkodásban tanulóként közvetlenül termelési tapasztalatokat és gyakorlatot szerezhetsz. A Kreatív város – fenntartható vidék Fejlesztési Kormányprogram keretein belül együttműködünk a Pannon Egyetem Georgikon Karával. Tangazdaságunk megújult, új gépek és eszközök teszik korszerűvé a munkát.

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT

  • Turisztikai technikus (510152307)

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány.

A turisztikai technikus idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegen- vezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.

Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.

Ez a szak a széleskörű szakképzésnek köszönhetően kiváló belépő a vendéglátás-turisztika világába. A közismereti és szakmai tárgyak a gyakorlatban jól hasznosítható tudást biztosítanak. Az érettségi vizsgáig terjedő szakaszban a képzés egyik hangsúlyos területe a magas óraszámú idegen nyelvi oktatás. Turisztikai technikus végzettséggel a kezedben otthonosan fogsz mozogni az utazásszervezés és az idegenforgalom területén. Iskolánk természeti és történelmi környezete kiváló helyszíne a turisztikai szakemberek képzésének. Piacképes szakképesítésed birtokában utazási irodákban, idegenforgalmi hivatalokban, szállodákban várnak Rád. Közreműködhetsz üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Összeállíthatod a vállalkozás kínálatát, meghatározhatod a cég(ed) arculatát. A szakmai képzés évfolyamain – a KRAFT program keretében megvalósult – saját Harangtorony Szállónk biztosítja a gyakorlati képzés egyik helyszínét.

  • Vendégtéri szaktechnikus (510132308)

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. A vendégtéri szaktechnikus üzleti levelezést folytat, étel- és itallapot állít össze, figyelemmel kíséri az árukészletet, szerződéseket köt, megrendeléseket készít, kapcsolatot tart a szállítókkal, rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

KÖZLEKEDÉS ÉS SZÁLLÍTMÁNYOZÁS ÁGAZAT

  • Logisztikai technikus (510411506)

A modern logisztika többet jelent az áruk és információk zavartalan cseréjénél. Az intelligens és fenntartható gazdálkodáshoz képzett logisztikai szakemberekre van szükség, ezért kínálja iskolánk neked ezt a piacképes és keresett szakképesítést.

A Közlekedés és szállítmányozás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Logisztika és szállítmányozás szakmairány, Vasúti árufuvarozás szakmairány.

A logisztikai technikus feladata a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, a logisztikai rendszerrel kapcsolatos vezetői munka támogatása, valamint a szállítmányozási tevékenységgel kapcsolatban az áru továbbításához legalkalmasabb fuvarozási mód kiválasztása, a szerződés megkötése, szükség szerint az útvonal megtervezése. Összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet és ellátja a szállítás során felmerülő raktározási, kezelési feladatokat is.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a szállítmányozással kapcsolatos szervezőmunka, a logisztikai tervezés, szem előtt tartva az eredményességet és hatékonyságot.

Az iskolai gyakorlati képzés számítógépekkel, korszerű irodai eszközökkel felszerelt tanirodában zajlik. A tanév folyamán üzemlátogatásokat szervezünk számodra hazai és külföldi cégekhez. Hagyományos és hosszú időre tekint vissza szakmai kapcsolatunk az LKW Walter bécsi fuvarozó céggel. A 13. évfolyamon szakmai elméleti tantárgyakat és idegen nyelvet tanulsz, majd a szakmai vizsga teljesítésével „logisztikai technikus” szakképesítésre teszel szert.