Szakképző iskola

A szakképző iskolában a mesteremberek képzése történik. Az első év ágazati alapismereteket adó oktatásból áll, ezt követően történik a konkrét szakma kiválasztása, és a 9. évfolyamot követően még a technikumi oktatásba is váltani lehet. A szakképző iskola 9. évfolyamán a tanulók ösztöndíjat kapnak, a 10. és 11. évfolyamra járók pedig tanulmányi eredménytől függő havi juttatásra jogosultak, amennyiben duális képzésben valamilyen okból nem vesznek részt. Ha sikeresen befejezik a képzést és szakmát szereznek, pályakezdési juttatást kapnak. A 10. és 11. évfolyamon a tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatás formájában, vállalatoknál, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket. A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre jogosult.

MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET ÁGAZAT

  • Gazda – Lovász szakmairány (408111704)

Mezőgazdaság és erdészet ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Állattenyésztő szakmairány, Növénytermesztő szakmairány, Lovász szakmairány.

A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.

Tanulóink az egy év ágazati alapozást és alapvizsgát követően megismerkednek a lótartás és lótenyésztés elméleti ismereteivel. Tanulnak anatómiát, egészségvédelmet, takarmányozástant, lótenyésztést, lovaglási és fogathajtási elméleti ismereteket. Évközi gyakorlati képzésüket saját megújult lovardánk biztosítja tangazdaságunkban, ahol saját lóállománnyal, felszereléssel biztosítjuk a gyakorlatorientált felkészítést a munkavállalásra.

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT

  • Szakács (410132305)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Szakács tanulóink az elméleti órákon a közismereti tantárgyak mellett megismerkednek a szakma elméleti ismereteivel is. Szakács tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt új tankonyhájában szereznek szakmai gyakorlatot, mesterszakács szakoktatók irányításával. Az alapvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra. A nyári gyakorlatot is külső képzőhelyeken töltik a tanulók.

  • Pincér-vendégtéri szakember (410132304)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

Pincér tanulóink az elméleti órákon a közismereti tantárgyak mellett megismerkednek a szakma elméleti ismereteivel is. Pincér tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt új tanéttermében, kabinettermében szereznek szakmai gyakorlatot, kiváló szakoktatók irányításával. Az alapvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra. A nyári gyakorlatot is külső képzőhelyeken töltik a tanulók.

A szakképző iskolai képzés befejezése után 2 év alatt érettségi vizsgát tehetnek a diákok esti tagozaton.