Szakképző iskola

új

A szakképző iskolában a mesteremberek képzése történik. Az első év ágazati alapismereteket adó oktatásból áll, ezt követően történik a konkrét szakma kiválasztása, és a 9. évfolyamot követően még a technikumi oktatásba is váltani lehet. A szakképző iskola 9. évfolyamán a tanulók ösztöndíjat kapnak, a 10. és 11. évfolyamra járók pedig tanulmányi eredménytől függő havi juttatásra jogosultak, amennyiben duális képzésben valamilyen okból nem vesznek részt. Ha sikeresen befejezik a képzést és szakmát szereznek, pályakezdési juttatást kapnak. A 10. és 11. évfolyamon a tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatás formájában, vállalatoknál, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket. A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre jogosult.

MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET ÁGAZAT

  • Gazda – Lovász szakmairány (408111704)

Mezőgazdaság és erdészet ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Állattenyésztő szakmairány, Növénytermesztő szakmairány, Lovász szakmairány.

A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.

Tanulóink az egy év ágazati alapozást és alapvizsgát követően megismerkednek a lótartás és lótenyésztés elméleti ismereteivel. Tanulnak anatómiát, egészségvédelmet, takarmányozástant, lótenyésztést, lovaglási és fogathajtási elméleti ismereteket. Évközi gyakorlati képzésüket saját megújult lovardánk biztosítja tangazdaságunkban, ahol saját lóállománnyal, felszereléssel biztosítjuk a gyakorlatorientált felkészítést a munkavállalásra.

  • Kertész (408121705)

Mezőgazdaság és erdészet ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kertész szakma széleskörű ismereteket nyújt. A kertész feladata a szőlőtermesztés, a gyümölcstermesztés, zöldség- és gyógynövény- és dísznövénytermesztés, valamint a kertek építése és gondozása.

Ajánlott minden fiatal számára, akit vonz a természet, szereti a növényeket, szeret alkotni és fontos számára „munkájának gyümölcse”.

Kertész tanulóink az elméleti órákon a közismereti tantárgyak mellett megismerkednek a zöldség-, gyümölcstermesztés és szőlészet elméleti ismereteivel. Évközi gyakorlati képzésüket saját tankertünk teszi lehetővé, ahol termelő munka közben, saját gépparkkal, gyümölcs- és szőlőültetvénnyel, üvegházzal, termesztő-berendezésekkel biztosítjuk a felkészítést a munkavállalásra. Diákként tanulóink minőségi élelmiszert (zöldség, gyümölcs, szőlő) állítanak elő, melyre nagy a piaci kereslet. A 9. évfolyamon a tanulók alapvizsgát tesznek, ezt követően már külső helyszínen is részt vehetnek gyakorlati képzésben.

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT

  • Szakács (410132305)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Szakács tanulóink az elméleti órákon a közismereti tantárgyak mellett megismerkednek a szakma elméleti ismereteivel is. Szakács tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt új tankonyhájában szereznek szakmai gyakorlatot, mesterszakács szakoktatók irányításával. Az alapvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra. A nyári gyakorlatot is külső képzőhelyeken töltik a tanulók.

  • Pincér-vendégtéri szakember (410132304)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

Pincér tanulóink az elméleti órákon a közismereti tantárgyak mellett megismerkednek a szakma elméleti ismereteivel is. Pincér tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt új tanéttermében, kabinettermében szereznek szakmai gyakorlatot, kiváló szakoktatók irányításával. Az alapvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra. A nyári gyakorlatot is külső képzőhelyeken töltik a tanulók.

A szakképző iskolai képzés befejezése után 2 év alatt érettségi vizsgát tehetnek iskolánkban esti tagozaton.

kifutó

MEZŐGAZDASÁGI SZAKMACSOPORT

  • 34 621 02 Lovász – tanulóink a lovak ápolását, takarmányozását, gondozását, mozgatását végzik, kialakítják az istállórendet. Részt vesznek a lovak alapkiképzésében. Bekapcsolódnak a lótenyésztési munkákba, felkészítik a lovakat bemutatókra, bírálatokra. Megtanulnak lovagolni és fogatot hajtani egyaránt. Gyakorlati képzésüket saját lovardánk biztosítja. A nyári gyakorlatot külső képzőhelyeken töltik. Tangazdaságunkban saját lóállománnyal, felszereléssel biztosítjuk a gyakorlatorientált felkészítést a munkavállalásra. Lovászként ápolják és gondozzák a lovakat, összeállják a takarmányt, kialakítják az istállórendet, lovagolnak és fogatot hajtanak.
  • 34 622 02 Kertész – Tankertünkben termelő munka közben, saját gépparkkal, gyümölcs- és szőlőültetvénnyel, üvegházzal, termesztő-berendezésekkel biztosítjuk a felkészítést a munkavállalásra. Diákként tanulóink minőségi élelmiszert (zöldség, gyümölcs, szőlő) állítanak elő, melyre nagy a piaci kereslet. Kertész tanulóként elsajátítják a szőlő-, zöldség- és gyümölcstermesztés alapjait. Az elméleti és gyakorlati képzés alatt megismerkednek a kertészeti termelés szakmai fortélyaival. Az eszközöket, gépeket karbantartják és üzemeltetik. A megtermelt árut előkészítik az értékesítésre. 

A 9. évfolyamon a tanulók szintvizsgát tesznek, ezt követően már külső helyszínen is részt vehetnek gyakorlati képzésben.

KRAFT program keretében elnyert támogatással lovász és kertész tanulóink gyakorlati képzőhelyeit egyaránt korszerűsítjük. Az állami támogatás segítségével megújul a tankert. A lovak elhelyezésére új lóistálló, mozgatásukra új fedeles lovarda és egyéb kiszolgáló létesítmények épülnek.

VENDÉGLÁTÁS-TURISZTIKA SZAKMACSOPORT

  • 34 811 03 Pincér – a vendéglátó egységben pincérként fogadják a vendégeket. Ők a vendéglátás egyik kulcsszereplője: felveszik a rendelést, felszolgálnak. Feladatuk közé tartozik az asztalok terítése, díszítése. Étlapokat, árlapokat állítanak össze, kiállítják a számlát. Feltöltik a pultokat, vitrineket, italhűtőket, felszolgálnak fogadásokon, banketteken, rendezvényeken. Részt vesznek az áru szakszerű átvételében, tárolásában és dokumentálásában, előkészítik a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret.
  • 34 811 04 Szakács – legfontosabb feladatuk a melegkonyhás vendéglátó üzletek ételválasztékának kialakítása, az ételek elkészítése és tálalása. Munkájukat a higiénés és esztétikai követelmények figyelembe vételével végzik. Jó szakácsként elsődleges feladatuk az ételek elkészítése különféle nyersanyagokból, félkész- és késztermékekből. Az egészséges táplálkozási szokások kialakításában nagy a jelentősége az újfajta eljárások ismeretének, a táplálkozástan területén szerzett ismereteknek. További feladatuk a melegkonyhás vendéglátó üzletek ételválasztékának kialakítása, az ételek elkészítése és tálalása.

Szakács vagy pincér tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt tankonyhájában, – ami hamarosan látványkonyhává alakul – és tanéttermében szereznek szakmai gyakorlatot, kiváló szakoktatók irányításával. A szintvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra.

Szakközépiskolai képzés befejezése után 2 év alatt érettségi vizsgát tehetnek iskolánkban. Ez esetben csak 4 tárgyból kell vizsgát tenniük, mert 5. tárgyként az OKJ-s végzettség megfelelő.