Lovarda

RÓLUNK  
1. LOVASOKTATÁSUNK TÖRTÉNETE

Az 1997-98-as tanévben folytatódott a profilbővítés iskolánkban. Régi terv vált valóra a „lótenyésztő” szak bevezetésével. A tanév elejére elkészült a lóistálló és október 7-én a lovak is megérkeztek a sárvári mezőgazdasági RT-től.
Hiton-Hajnal (1992-2008) az alapítólovak egyike volt. Több csikót is adott nekünk. Nálunk két csikója nőhetett fel, Huncutka és Báró. 570 Varázsló – Viki – 1989. május 15-én született, színe fekete, fajtája Kisbéri-félvér. Jellemzői: 165 cm magas, az alapítólovak egyike. Szelíd, szereti a gyerekeket, ezért jó futószáras tanítóló. Több csikóval is megajándékozott bennünket, köztük Ficánkával, Tücsökkel és Parázzsal. 2020-ig vele együtt élt unokája Herceg, akinek anyja Ficánka. Viki ma már nyugdíjas éveit tölti lovardánkban.
A tangazdaságban folyamatosan javuló feltételek között zajló gyakorlati képzést, kezdetben a bozsoki, söptei, csepregi, szombathelyi lovasiskolákkal kötött megállapodás alapján kihelyezett gyakorlatokkal egészítette ki az iskola.
Jelenleg 8 saját lovunk van. A szakmai képzés folyamatosan fejlődik. Mikor a szakmai vizsga kötelező része lett a fogathajtás, két fogatlovat (Céda és Cécó), valamint fogathajtó kocsit vásároltunk és a 2003-2004-es tanévben fogathajtó pályát is kialakítottunk. 2018-ban állománybővítés céljából újabb két ló (Korhely és Kond) vásárlására volt szükség.
2019-20-ban jelentős fejlesztésre került sor a tangazdaságban, ami a lovas képzés és a lótartás környezeti feltételeinek minőségi javulását eredményezte.
Iskolalovaink fotója itt látható.

2. A LOVARDA FELÚJÍTÁSA

Kőszegi Evangélikus Középiskolában az EGYH-KCP-17-P-0053 pályázati azonosítószámú projekt keretében megvalósult a „Kreatív város fenntartható vidék” kormányprogram (röviden KRAFT) város- és vidékfejlesztés programjához kapcsolódóan tangazdaságunk lovas centrumjának fejlesztése.
Az új lóistállóban 29 lóboksz, két nyerges, két takarmánytároló (külön a saját lovak és külön a bértartók számára), szénatárolószociális helyiségek (öltözők, öltöző- és nyerges szekrények, WC, teakonyha, tisztálkodási lehetőség), ló- és patamosó került kialakításra. A korszerű bokszokat a Bolyok-Boksz Kft. készítette (a cég többek között a Nemzeti Lovarda, Nagycenk, Szilvásvárad kivitelezésében is közreműködött). A bokszok gumi padozata a mozgásszervi betegségek megelőzését segíti. A lovak rendszeres mozgatását kiegészíti egy új lójártató gép is. A kiszolgáló létesítmény része egy új tűzivíz tározó is. A beruházás, az építkezés 113 millió forintból valósult meg. A kivitelező cég a Kornél-Bau Kft. volt.
Az istállóban és környékén zajló gépi munkák megkönnyítéséhez korszerű gépeket, eszközöket (Avant kistraktor, 130 LE-s Zetor Forterra traktor, homlokrakodó, Metal-Fach bálázó, bálaszállító stb.) is beszereztünk 78 millió Forint értékben.
Az iskola az istálló környékén lévő karámrendszer felújítása is elkezdődött, és folyamatosan zajlik.
A fedett helyen való lovaglásra egy korábbi „300-as” istálló szárnyában elhelyezett fedeles lovarda áll rendelkezésre, de a jövőben pályázunk egy új fedeles lovardára is.
Szeretnénk a környék egyik lovasturisztikai célpontjává válni. Karámokkal, körkarámmal, lovagló pályával, tereplovaglási lehetőséggel, a lovas sport számára modern körülményeket biztosítva, a Kőszegi-hegység lábánál, csodálatos természeti környezetben várjuk a lótartókat és a lovasélet kedvelőit!
A beruházásról itt láthatók fotók.

3. LEGKIEMELKEDŐBB LOVAS TANULÓINK

Azokat a lovász tanulókat emeljük ki időrendben, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, valamint azokat is, akik egyéb képzésben vettek részt, de lovas témájú szakmai munkáikkal, pályázataikkal, dolgozataikkal az országos versenyeken eredményesen teljesítettek.

Szakma Kiváló Tanulója Verseny
2002- 2003. tanév
Tompa Balázs 1. helyezés.
Felkészítő tanárai: Iván Ferencné, Dr. Szajkó István
2003-2004. tanév
Kőszegfalvi Péter 4. helyezés, Bocföldi Alexandra 16. helyezés.
Felkészítő tanárai: Iván Ferencné, Dr. Szajkó István
2004-2005. tanév
Lakner Martina 17. helyezés, Molnár Gabriella 18. helyezés.
Felkészítő tanáraik: Iván Ferencné, dr. Mentes Katalin, Dr. Szajkó István
2005-2006. tanév
Berghoffer Adrián 14.,  Keresztényi Zsolt 13. helyezés.
Felkészítő tanáraik: Iván Ferencné, dr. Mentes Katalin, Dr. Szajkó István
2006-2007-es tanév
Varga Hajnalka 8., Németh Gábor 6. helyezés. Gábor díjlovaglásban országos első helyezett lett.
Felkészítő tanáraik: Iván Ferencné, dr. Mentes Katalin, Dr. Szajkó István
2009-2010. tanév
Kiss Ádám 9. helyezés, Egyed Laura 6. helyezés.
Felkészítő tanáraik: Iván Ferencné, Molnár Zsolt, dr. Mentes Katalin, Török Miklós, Dr. Szajkó István
2011-2012. tanév
Horváth Ádám 2. helyezés, Tarczy Alexandra 7. helyezés.
Felkészítő tanáraik: Iván Ferencné, Molnár Zsolt, dr. Mentes Katalin, Török Miklós, Dr. Szajkó István
2016-2017. tanév
Bojnár Fatime 14. , Svendor Dominika 17. helyezés.
Felkészítő tanár: Iván Ferencné.
  
Csapó Dániel Emlékverseny, Szekszárd
2009-2010. tanév
Hegedüs Zsuzsanna 3. helyezés. Dolgozatának címe: „Miért könnyebb egy boldog lóval?”
Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin.
2010-2011. tanév
Zantleitner Rita 1. helyezés. Dolgozatának címe: „A komét múltja, jelene és jövője az iparművészet és a hasznosíthatóság tükrében”
Felkészítő tanára: Molnár Zsolt
2011-2012. tanév
Pete Krisztina 11. c 1. helyezés. Dolgozatának címe: Rossz szokások?! Hogy is van ez?! Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin.
 
Guba Sándor Emlékverseny, Kaposvár
1992-1993. tanév
Kiss Zoltán – II. helyezés – Dolgozatának címe: A természetszerű csikónevelés és a ló teljesítménye. Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin.
1993-1994. tanév
Kapui Andrea – I. helyezés – Dolgozatának címe: A természetes és a mesterséges termékenyítés összehasonlítása a Rádiházi Ménesben. Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin.
2010-2011. tanév
Zantleitner Rita – különdíj. Dolgozatának címe: „A komét múltja, jelene és jövője az iparművészet és a hasznosíthatóság tükrében”
Felkészítő tanára: Molnár Zsolt
2011-2012. tanév
Pete Krisztina 11. C osztályos tanuló különdíj. Dolgozatának címe: Rossz szokások?! Hogy is van ez?!
Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin.
2014-2015. tanév
Mércz Gábor 11. C – III. helyezés. Dolgozatának címe: A gidrán eredete
Felkészítő tanára: Dr. Szajkó István.
Papp Evelin 11. B – különdíj. Dolgozatának címe: Masszázs, vajon a lovakra hogyan hat?
Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin, külső konzulens: Györgypál Zoltánné
Szekér Marcell 11. B – részt vett a szóbeli védésen. Dolgozatának címe: A csontok mesélnek…
Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin
Vers Áron 10. A – részt vett a szóbeli védésen. Dolgozatának címe: A legkeményebb fejű magyar huszár élete és halála
Felkészítő tanára: dr. Mentes Katalin
 2017-2018. tanév
Szelinger Annamária 10. A – I. helyezés – Dolgozatának címe: „Az in vitro génmegőrzés szerepe a lipicai lófajta fenntartásában”
Felkészítő tanára: Németh Vivien

4. KŐSZEG HÍRES LOVASAI

4.1. Csekonics József
A tekintélyes és tehetős köznemesi származású Csekonics Pál és nemes Kanicsár Mária gyermeke, a neves Csekonics család sarja. Tanulmányait a kőszegi gimnáziumban, majd a bécsi Löwenburg-féle konviktusban végezte. 
Így ír életútjáról: „Az első tudományos oktatást szü­lővárosomban, az akkori jezsuita gimnáziumban kaptam, a továbbit Bécsben a piaristák löwenburgi Akadémiáján. Az évek során a lovak iránt érzett velem született vonzódás elnyomta a tanulmányaim folytatásához való kedvemet. Ezért 1774-ben az akkori Dajasassa vértes-ezredbe soroztattam be magam, mint ezred-hadapród, ahol 1777-ig közkatonai, majd altiszti szolgálatot teljesítettem és még ugyanebben az évben hadnaggyá léptem elő. 1778-ban a később Zeswitznek nevezett Modena vértes-ezredbe kerültem, mint főhadnagy, ahol 1783-ban másodkapitánnyá léptettek elő. Szolgálati időm első pillanatától kezdve érdeklődésem szüntelenül és szenvedélyesen a lovakra irányult. Figyelmem főként a lótenyésztés ismeretei felé fordult, ezeket a közeli ménesekben szerezhettem meg. Ezért kötelességemnek tartom megemlíteni, hogy a nemzeti lótenyésztés első alapelvei közül sokat a báró Hunyadi ürményi ménesében sajátíthattam el. Ezen a területen kifejtett buzgalmamra és szenvedélyemre elöljáróim is felfigyeltek.” (Csekonics József: Praktische Grundsätze die Pferdezucht betreffend (1817))
Az ürményi ménestelepen tanulmányozta a lótenyésztést. Parancsnoka, gróf Godiz ezredes a pótléklovak állományához rendelte, ahol folytatta tanulmányait és tervet készített a hazai lótenyésztés előmozdítására. A terveket benyújtotta II. József császárnak. Csekonics javaslatait az Udvari Hadi Tanács jóváhagyta és a császár 1784. december 20-ai rendeletében megalapította a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest. A négy négyzetmérföldnyi területen alapított mezőhegyesi ménestelep felállításával Csekonicsot bízta meg és lótartalék-parancsnokká (remont-Commendant) nevezte ki. 1789-ben II. József magyar király megbízásából 450 ezer aranyforintért megvette a Banához tartozó Bábolna-pusztát.
A mezőhegyesi „ménesinstitútum főinspektorának” célkitűzése a hazai lóállomány javítása és nemesítése volt, ellenezte a drága és alkalmatlan külföldi lovak vásárlását. Magyarországi körútja eredményeként a hadseregben már bevált csontos, erős kancákat telepített Mezőhegyesre, és azonosítási számmal látta el őket. Ettől kezdve minden ló eredete ismert volt, ami nagy előrelépést jelentett az átgondolt lótenyésztés érdekében.
Csekonics az Alföldön és Erdélyben összegyűjtött ökröket lábon hajtatta Bécs felé. Az állatok lábon történő hajtásának nagy távolságai miatt szükség volt egy gyűjtőhelyről gondoskodni. Erre a célra találták alkalmasnak a Bécs és Buda közötti „mészárosok útja” mellett fekvő jó legelővel rendelkező Bábolnát. 1789-ben az állam 450 000 arany forintért megvásárolta Bábolnát az állami ménesbirtok céljaira. 1780-ban a kincstártól haszonbérbe vette a Torontál vármegyében a zsombolyai uradalmat. 1787-ben őrnaggyá, 1789-ben vértes alezredessé nevezték ki. 1790-ben ezredesi rangot kapott és 1798-ban megbízták az olaszországi Lech melletti hadsereg és Bécs városának vágómarhával történő ellátásával, amit öt évig folytatott. elismerésként megkapta a Szent-István rendet és 1806-ban tábornokká léptették elő. Hamvait Zsombolyán, a csitói családi sírboltban temették el. (Forrás: Wikipedia)

4.2. Mecséry Dániel
A magyar huszárok példaképe vasakaratával, rendületlen kitartásával, vakmerő vitézségével szegény köznemesi sorból a tábornoki méltóságig küzdötte föl magát saját erejéből. Szerencsésen legyűrt mindent, ami ellene támadt. Báró Mecséry Dániel altábornagy neve nem olvasható a történelemkönyvekben, pedig európai hírű, tehetséges és példamutató katona volt. De nem ezért kapta a „legkeményebb fejű magyar” címet.
Mecséry 1805. október 20-án a Nürnberg melletti Eschenau falu határában maroknyi csapata élén, ősi, konok virtusból összecsapott a visszavonuló császáriakat üldöző, óriási túlerőben lévő francia dragonyosokkal.
Eszméletlenül vitték Nürnbergbe egy vendégfogadóba, de semmi remény nem volt arra, hogy életben marad, ezért a mellette lévő két ezredorvos hamar elhagyta, sőt azt híresztelte, hogy meghalt. Szerencsére nem így gondolta két polgári orvos, akik 40 csontszilánkot távolítottak el a sebesült koponyájából. A hetekig élet és halál között lebegő vitéz a gondviselésnek, vasszervezetének és a gondos ápolásnak köszönhetően csodálatos módon hét hónap alatt felépült.
Más ember bizonyára ezek után búcsút mondott volna a katonáskodásnak- nem így Mecséry, aki gyógyulását követően újra szolgálatra jelentkezett. Hogy ez csupán kötelességtudat volt, vagy egyfajta fanatizmus, talán jobban eldönthető, ha megismerkednek életútjával, ami Vers Áron tanítványunk szakmai pályázatában olvasható, melyben Mecséry összevagdosott koponyájáról készített fotók is láthatók, melyet a bécsi anatómiai múzeumra hagyományozott.
A pályázat itt olvasható.

5. CSEKONICS JÓZSEF KŐSZEGI LOVAS EGYESÜLET

Megalakulás
„Emlékezni és tisztelegni a nagy elődöknek, az mindenkor az utódok erkölcsi kötelessége és egyben erénye.”
1757. február 22-én született városunkban – Kőszegen – Csekonics József, az Európa szerte ismert, és elismert lovas szakember. A lovászképzésben résztvevő kollégák úgy döntöttek, hogy Ő legyen a névadója lovas egyesületünknek.
Az egyesület 2007. február 22-én alakult meg. Az időpont apropójául az szolgált, hogy a báró pontosan ezen a napon született 250 éve.
Az egyesület céljai közé tartozott a kőszegi lovasélet fellendítése, az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli lovasképzések támogatása, a lovas turizmus alapjainak lerakása és a hagyományőrzés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy bővítik a négyfős iskolai lovasbandériumot, akik új ruhájukban a város nevezetes ünnepein is fellépnének.
Jó lenne emléktáblát állítani a névadónak. További cél a nemzetközi lovaskapcsolatok építése, és évente lovaskonferenciák rendezése. Az alakuló közgyűlésen elnöknek Dr. Szajkó Istvánt, elnökhelyettesnek dr. Mentes Katalin állatorvos-tanárt, titkárnak Schulcz Ferencet választották meg.

6. CSEKONICS JÓZSEF LOVAS PROGRAMSOROZAT / CSEKONICS NAPOK

6.1. 2008. február 22-23.
A két napos rendezvény első napján érdekesebbnél érdekesebb előadásokat hallgathatott meg a nagyérdemű közönség az iskola dísztermében. Az előadás 9 órakor a megnyitó beszéddel vette kezdetét, amelyet Avarné Jasztrab Éva, igazgatóhelyettes és Dr. Szajkó István, egyesületi elnök konferált fel.
Ezután következett Dr. Horváth Sándor – a Vasmegyei Múzeumok igazgatójának – érdekfeszítő előadása Gradistyei horvátok címmel. Söptei Imre – a kőszegi Levéltár igazgatója – következett az előadók sorában. Ő a Csekonics családról beszélt a XVIII. századi Kőszegen. Az előzetesen meghirdetett diákpályázat eredményeinek kihirdetése után Dr. Pongrácz László, egyetemi adjunktus, előadásában hallgathattunk meg a lótenyésztés szervezeti kereteiről, ill. a mezőhegyesi lófajtákról egy rövid áttekintést. Ezt követően Vígh Attila, tanár – lovas szakedző tartott egy lebilincselő előadást a lovas etikettről és a katonai hagyományőrzésről. Végül, de nem utolsó sorban Dr. Szajkó István – mérnök-tanár, országos szaktanácsadó – a középfokú lovászképzésről, és várható változásairól tartott beszámolót.
A két napos rendezvény második napján, délelőtt az iskola tangazdaságában elméleti és gyakorlati oktatást tartott Györgypál Zoltán, szakedző. A közös ebédet követően a délelőtt történtek alapos elemzésére, és az esetleges kérdések megválaszolására került sor.
 
6.2. 2009. február 20-21.
A második alkalommal megrendezett Csekonics Napok programja ismét érdekes csemegéket kínált a lovasoknak. Pénteken Sárffy Tamás tartott előadást az erőszakmentes lókiképzésről. Dr. Drén Csaba lóegészségügyi állatorvos a lovak szervezeti szilárdságának állatorvosi vonatkozásairól beszélt, a díjlovaglás koronázatlan királyának számító Dallos Gyula mesteredző pedig az ember, a ló és a sport kapcsolatát boncolgatta előadása során.
A szombati nap – a hagyományokhoz híven – látványos gyakorlati programmal telt: Szokola Csaba edző, díjlovagló válogatott kerettag délelőtt és délután ifjú lovasoknak tartott bemutató edzést. Igaz, nem a tervezett helyszínen, a havazás ugyanis a tangazdaság fedett lovardájába száműzte a lovasokat. A kívülállók számára szigorúnak tűnő, ám a hozzáértők szerint remek stílusban oktató edző vallja, hogy a lovaglás alfája és omegája a helyes ülés, ezért aztán – ha kellett – tízszer is elmagyarázta a fiataloknak, hogy miért kell a vállat kiemelni, illetve a vádlikat hátraszorítani. Az ifjú lovasok – többségük az iskola diákja – már kora reggeltől az istállóban szorgoskodott, hogy Parázst, Ficánkát, Huncutkát és társait is illően felkészítsék a szereplésre.

6.3. 2010. február 26-27.
 A pénteki gyülekező közben J. P. Pignon szabadidomító előadását tekintettük meg, ezt követte Király Csaba iskolaigazgató és Dr. Szajkó István egyesületi elnök megnyitója. Dr. Németh István (ügyvezető igazgató) Vas megye lovas életét, Jenkey Ede (helytörténész) pedig kőszegi lovas-hagyományokat mutatta be.
Hegedűs Zsuzsanna (11. lótenyésztő osztályos tanuló) „Miért könnyebb egyboldog lóval?” című előadásában  saját tapasztalatai alapján a természetes, erőszakmentes lótartásról, lovaglásról beszélt.
Ezt követően Németh János (művésztanár) és Dr. Mentes Katalin (elnökhelyettes) a rajz- és fotópályázat díjait adta át.
Molnár Zsolt (válogatott kettesfogathajtó) előadásának címe a „Fogathajtás kezdetétől a mai versenysportig” volt.
A hagyományoknak megfelelően az iskola Tangazdaságában Szokola Csaba bemutató edzésével, majd Molnár Zsolt fogathajtó bemutatójával folytatódott a gyakorlati program.

6.4. 2011. február 25-26.
Immár negyedik alkalommal rendeztük meg a Csekonics Napokat. Pénteken, gyülekező közben a kanadai királyi lovasrendőrség CARROUSEL műsorát tekintettük meg.
A rendezvény levezetője: Schulcz Ferenc, a Csekonics Lovas Egyesület titkára volt. A megnyitót Király Csaba, iskolaigazgató és Dr. Szajkó István egyesületi elnök tartotta.
 Az első előadó, Dr. Németh Csaba előadásának címe „Nemzeti örökségünk: a magyar fogathajtás”. Őt Mikóczy Zoltán követte, aki Overdose hihetetlen pályafutását mutatta be.
Zantleitner Rita, 11. lótenyésztő osztályos tanuló, „A komét múltja, jelene és jövője az iparművészet és a hasznosíthatóság tükrében” c. előadása után Csepin Péter gondoskodott a jó hangulatról „Ló- és szamárháton Eurázsiában” című élménybeszámolójával.
 Szombaton az iskola Tangazdaságában Szokola Csaba tartott bemutató edzést, majd Molnár Zsolt kolléga vezetésével a végzős lovász tanulók fogathajtó bemutatója következett. Díjugrató bemutató edzéssel zárult a kétnapos program.
 
6.5. 2012. február 11-24.
 Ez év februárjában is létrehoztuk a Kőszegi Csekonics József Lovas Egyesület és az agrár munkaközösség által szervezett Csekonics Napokat. A kétnaposra tervezett program első napján V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár látogatása miatt február 11-én lovas diákjaink segítségével a fedett lovardánkban lovas bemutató edzésen vettek részt az ide látogatók.
Február 24-én a dísztermet főleg tanulóink töltötték meg, ahol többek között szakmai előadásokat hallhattunk. Az előadásokon, a tangazdasági bemutatókon olyan szakemberek, kollégák és leendő tanulóink is megjelentek, akik eddig még nem ismerték iskolánk eme arculatát.
 
A Csekonics József Lovas Egyesület ugyan 2017-ben megszűnt, de 2018. március 2-án, a Csekonics-napon megünnepeltük, hogy iskolánkban 20 éve indult el a lovas szakemberek képzése. A díszteremben gyűltek össze mai és régi tanárok, diákok, lovas szakemberek, érdeklődők. Vendégeink voltak: Ágh Péter országgyűlési képviselő, Huber László, Kőszeg város polgármestere, Básthy Béla Kőszeg város alpolgármestere, Király Csaba nyugalmazott igazgató, Rácz András egykori zsoké, iskolánk volt tanulója. Csekonics báró életéről Németh Vivien, az intézmény volt diákja, jelenleg tanára tartott előadást, majd Dr. Mentes Katalin foglalta össze a lovas képzés elmúlt 20 évének fő eseményeit, eredményeit. Illés Péter Gábor, az intézmény vezetője kiemelte, hogy szükség van olyan szakemberekre, akik magas szinten értenek az állatok gondozásához. Básthy Béla Kőszeg város alpolgármestere átnyújtotta Vas Megye Önkormányzata, korábbi iskolafenntartó üdvözlő oklevelét.
Az elmúlt ezer évben a lovak és a magyarság összetartozott. Lovakkal foglaltuk el a hont, kalandoztunk, védtük a hazát. Róluk írt könyvet Széchenyi István és még ma sem felejtjük el őket” idézte fel Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője, aki arról is beszélt, hogy ami Budapestnek és a hazánknak a nemzeti lovarda, az Kőszegnek és a Nyugat-Dunántúl ezen vidékének a helyi szakgimnázium. A képviselő szerint az intézmény a lovászok igazi alma materévé vált. „Itt az idő a továbblépésre. A kormány Kőszeget érintő KRAFT-programja azt célozza, hogy a város számos területen egyedülálló legyen a térségben. A lovász képzés kapcsán a lovak ügye ilyen Kőszegen. Így az Emberi Erőforrások Minisztériuma hazai forrásából, 820 millió forint vissza nem térítendő támogatásából valósulhatnak meg beruházások” mondta el a képviselő. Ennek révén a tankertben ültetvények telepítése, tanszálloda létesítése és lovas turisztikai fejlesztésben lovas istálló, lovarda kialakítása történik. Rácz András korábbi zsoké angliai tapasztalatairól (három évet töltött New Market-ban lóidomárként), a galoppversenyzés világáról tartott előadást. A program a tangazdaságban zárult.

Az iskola alapításának 120. évfordulója alkalmából „kiTEKIntő” programsorozat indított a jubileumi tanévben. A Csekonics József Lovas Programsorozat ennek részét képezte, de másrészt az egyesületi szakmai munka folytatása.
A Csekonics József Lovas Programsorozat 1. rendezvényén a lóversenyzéssel ismerkedhettünk meg közelebbről. A rendezvény háziasszonya, szervezője Horváth Beatrix, régi lovas tanítványunk volt. Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke, a lóversenyzés történetét ismertette meg a hallgatósággal. Kolozsi László tréner az ügetőversenyzést mutatta be nagyon szemléletesen, Friebert Attila tréner, pedig a galoppversenyzéssel foglalkozott.
A legelegánsabb hölgy Egyed Laura, a legelegánsabb úr Németh Szebasztián lett.
A „LOVI-TESZTet” 7 fő oldotta meg tökéletesen, az előadók közülük sorsolták ki, a javítást követően, a három nyertest: Tóth Vivient, Árvai Izabellát és Peresztegi Katalint.
A rendezvényt a Kincsem Park támogatta. Az előadások közti szünetekben Juhász Zsóka és Péter Réka gyönyörű fotóiban gyönyörködhettünk, megtekinthettük az előadóink által hozott szerszámokat, lovas relikviákat, az olvasósarokban pedig Kállai Pálra, a legeredményesebb magyar zsokéra emlékeztünk.

7. SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENY ISKOLÁNKBAN

A 2003-2004-es tanévben, április 17-20 között iskolánkban került megrendezésre a lótartó és –tenyésztő tanulók országos SZKTV-je.
A mezőgazdasági munkaközösség és azon belül az állattenyésztési team feladata volt a 4 napos verseny megszervezése. A versenynek köszönhetően javult tangazdaságunk „arculata”, új meszelést kaptak az istállók, elkészült a nyerges betonozása és falburkolata. A külső gyakorló tér körkarámmal bővült.
Saját iskolánkból két tanuló vett részt a versenyen, Kőszegfalvi Péter és Bocföldi Alexandra. Péter a 4. helyen végzett, így mentesült a szakmunkásvizsga alól, Szandra a 16. helyet szerezte meg.   

2012. április 17-20. – Második alkalommal Szakma Kiváló Tanulója verseny
A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása alapján a 2011/2012. tanévben a Lótartó és -tenyésztő Szakma Kiváló Tanulója versenyt a Magyar Agrárkamara szervezésében – az elmúlt évek kiemelkedő pedagógiai és szakmai munkájának elismeréseként iskolánkban, a kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégiumban rendezték meg.
Nyugat-Magyarország egyik ékszerdoboza, az Alpokalja lankáin fekvő gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező kisváros, Kőszeg festői hátteret biztosított a Lótartó és -tenyésztő SZKTV országos döntőjének. Ahogy Rodler Gábor igazgató úr köszöntőjében megfogalmazta, a 2012. április 17. és 20. között megrendezett versengés lehetőséget adott a hazánkban magasan jegyzett lovas képzést folytató intézmények legjobb tanulóinak, illetve az őket felkészítő pedagógusoknak, hogy összemérjék felkészültségüket, kicseréljék tapasztalataikat, valamint lehetővé tette, hogy tovább épüljenek a kapcsolatok a lovas képzést folytató szakmai műhelyek között.
A verseny elméleti és gyakorlati részből állt, előbbinek az iskola, utóbbinak az intézmény kiváló infrastruktúrával rendelkező, többek között fedeles lovardával, díjhajtó- és fogathajtó pályával bíró tangazdasága adott otthont. A szervező kollégáink szisztematikus, precíz munkájának köszönhetően zökkenők nélkül zajlott a versengés, melynek résztvevőin az áprilisban sokszor bizony zordabb arcát mutató esőisten is megkönyörült, így olykor szeles, borús, ám megfelelő időben folyhatott a vetélkedés.
A versenyzőknek négy modulból – gondozás, tenyésztés, fogathajtás, lovaglás – kellett megmutatniuk tudásukat. A megmérettetés sokoldalú felkészültséget igényelt, s ahogy Dr. Németh Csaba, a verseny elnöke zárszavában elmondta, bizony kemény kihívás elé állította a versenyzőket.
A tét nagy, hiszen nemcsak a helyezések dőltek el a négy nap folyamán. A kiemelkedő teljesítményt (71% feletti eredmény) nyújtó versenyzők jeles eredménnyel szakmunkás bizonyítványt is szerezhettek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a versenyen eredményesen szereplő tanulók nagyon keresettek a munkaerőpiacon – tudtuk meg Juhász Beátától, a Magyar Agrárkamara szakképzési referensétől. Az ifjú lovásztanulók kiállták a próbát, nem estek ki a nyeregből, ezt bizonyítja, hogy a 16 résztvevőből 12-en 71% fölött teljesítettek, így jeles minősítésű szakiskolai oklevélhez jutottak.
Az első három helyezett iskolánk dísztermében megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen kapta meg a nekik járó tapsot és elismerést.
1.         Tóth Tamara Réka – Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium, Bábolna,
2.         Horváth Ádám – Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, In-formatikai Szakképző Iskola és Kollégium, Kőszeg,
3.         Bertók Mátyás – Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium, Bábolna.
Iskolánk tanulója, Tarczi Alexandra a szoros versenyben 7. helyezést ért el.
Tarczi Alexandra és Horváth Ádám felkészítő tanárai: Dr. Mentes Katalin, Dr. Szajkó István, Török Miklós, Iván Ferencné, Molnár Zsolt.
A verseny résztvevői közül azonban senki sem tért haza üres kézzel, hiszen a szépszámú támogató felajánlásának köszönhetően mindenki elismerést kapott a felkészülés alatt elvégzett munkájáért, valamint a verseny során nyújtott teljesítményéért. A versengés alatt Kőszegen a magyarországi lovas szakma csúcstalálkozója zajlott le, mely alkalmat adott a fiatalok tehetségének, tudásának megvillantására éppúgy, mint a szakmai tapasztalatcserére, a kapcsolatépítésre.

8. NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Leonardo és Erasmus mobilitási program
A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben, a szakképzés területén indított együttműködési projektje, amelynek a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) – jelenleg Herman Ottó Intézet – évek óta sikeres résztvevője. A németországi gyakorlat feltétele egy német és magyar nyelvű szakmai interjún való részvétel. Az intézet munkatársai szakiskolák tanulói közül a legalkalmasabbakat választják ki gyakornoknak, amelynek köszönhetően ez a program mindig nagyon eredményes. Iskolánk lovas tanulói 2008 óta minden évben sikeresen pályáznak a programban való részvételre.

2011/12. tanév
Iskolánkat Horváth Ádám és Tarczi Alexandra lótartó és –tenyésztő tanuló képviselte.
A tényleges szakmai gyakorlatot megelőzően a diákok egy hetet töltöttek Sanitzban, ahol nyelvi és kulturális felkészítőn vehettek részt, ezen belül a gyakornokok a környék szokásaival, a német kultúrával ismerkedhettek meg. A (szak)nyelvi alapozás, ismétlés közvetlenül a gyakorlat megkezdése előtt igen hasznosnak bizonyult. Ezt követően 5 hetet töltöttek egy-egy lovardában Mecklenburg-Vorpommern tartományban. A kint eltöltött idő alatt szakmai és nyelvi ismereteik is bővültek, hiszen azokat a fejlettebb piacgazdasági gyakorlattal rendelkező német lovászatokban könnyebben gazdagíthatták. A németországi partnerekkel való kapcsolattartásért Edda Henze asszony felelős, aki több éve foglalkozik magyar gyakornokokkal. „Rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjtöttünk, én például egy Haflinger tenyészetbe kerültem, amely egy jellegzetes tiroli lófajta. A mindennapi feladatok mellett a lovak belovaglásával kapcsolatos munkákat is elvégeztem, ami nagyon megerőltető volt, de megérte a fáradtságot” – mesélte a kint eltöltött időről Tarczi Alexandra. A gyakorlat Horváth Ádám számára sem volt könnyű: „Sokat kellett dolgozni, de éppen ezért sok tapasztalatot szereztem és láthattam, hogyan működik egy németországi lovarda. Teljesült a gyerekkori vágyam is: mindig is szerettem volna tengerparton lovagolni, ami Németországban végre sikerült. Az időjárás nem kedvezett nekünk, ennek ellenére egy egész napot lovagoltunk a tengerparton.” – mesélte.
A diákok a gyakorlatot követően, hazaérkezve benyújtották írásbeli beszámolóikat és munkanaplóikat, majd novemberben a VM VKSZI szemináriumot szervezett  Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán, a Marcali Városi Önkormányzat Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskolában, ahol a gyakorlatot teljesítő diákok prezentációval alátámasztva beszámoltak tapasztalataikról, élményeikről, valamint a hasonló programok iránt érdeklődők bővebb információt szerezhettek a Leonardo da Vinci mobilitási projektekről, illetve a VM VKSZI jövőbeni tervezett pályázatairól. A résztvevő diákoknak Wayda Imréné, az intézet Képzési Igazgatóságának vezetője és Edda Henze adta át Europass mobilitási bizonyítványokat, amelyben szerepelnek az elvégzett munkafeladatok és az általuk elsajátított többlettudás, készségek és kompetenciák, amelyeknek köszönhetően könnyebben érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.
 
2012/13-ban Badics Gabriella, Szabó Péter
2013/14-ben Varga Martina, Mércz Gábor és Hauer Szabolcs
2014/2015-ben – Simon Máté
2015/2016-ban Hegedűs Fruzsina, Gáspár Emese és Venyegei Viktor vett részt a 6 hetes szakmai gyakorlaton.
2016/2017. tanév
A tehetséges és ambiciózus tanulók fejlődésének támogatását fontos feladatnak tekintjük – ezért bekapcsolódtunk az idei tanévben is a HOI által szervezett Erasmus-mobilitási programba, melyre ebben a tanévben 4 lovastúra-vezető tanulónk pályázott. Az idei tanévben 6 fő utazhatott Magyarországról farmgyakorlatra. Iskolánkból a 10. A osztály tanulói közül Baranyai Tamara, Csapó Réka és Kovács Dominika pályázott sikeresen az előzetes németnyelvi interjút követően. A tényleges szakmai gyakorlatot megelőzően a diákok egy hetet töltöttek Sanitzban, ahol nyelvi és kulturális felkészítőn vehettek részt, ezen belül a gyakornokok a környék szokásaival, a német kultúrával ismerkedhettek meg. Ezt követően megkezdték 5 hetes gyakorlatukat a Reimer haflingi tenyészetben Zarnewanzban, illetve Zehlendorfban egy sportlovardában, Mecklenburg-Vorpommern tartományban. Az itt eltöltött idő alatt szakmai és nyelvi ismereteik egyaránt bővültek.
A diákok a gyakorlatot követően, hazaérkezve – miután benyújtották írásbeli beszámolóikat, munkanaplóikat és prezentációval alátámasztva beszámoltak tapasztalataikról – Europass mobilitási bizonyítványokat kaptak, amelyben szerepelnek az elvégzett munkafeladatok és az általuk elsajátított többlettudás, készségek és kompetenciák, amelyeknek köszönhetően könnyebben érvényesülhetnek a munkaerőpiacon. A kapcsolattartó tanár Dr. Mentes Katalin volt.

BÉRTARTÁS  
KAPCSOLAT
A Lovarda igénybevétele előtt magától értetődik, hogy a vendég elolvasta, megértette és elfogadta a Lovardai szabályzatban foglaltakat. 
Egyéb kérdéseikkel forduljanak a tangazdaság vezetőhöz. Megértésüket megköszönve aktív sportolással egybekötött kellemes és hasznos időtöltést, továbbá jó pihenést és jó szórakozást kívánunk.
 
Tangazdaság-vezető: Nagy Szabolcs László, telefon: +36 30 940 3003 
Lovasoktatók: Iván Ferencné
                         Németh Vivien

LOVARDAI SZABÁLYZAT

–          Állategészségügyi feltételek
A Lovarda területére csak egészséges, féregtelenített, érvényes lóútlevéllel, érvényes oltási és egészségügyi igazolással rendelkező ló hozható be.
Fertőző betegség gyanúja esetén a bértartó köteles haladéktalanul értesíteni a tangazdaság- vezetőt.
Ha egy ló ellátása vagy kórházba szállítása szükséges és a tulajdonos vagy kijelölt képviselője nem érhető el, a lovarda üzemeltetője saját belátása szerint elvégeztetheti a szükséges beavatkozást, és járulékos költségeit kiszámlázhatja a ló tulajdonosára.
Amennyiben a hatóság karantént rendel el a lovarda egy részén vagy a teljes területén állategészségügyi okokból kifolyólag, akkor a tulajdonos vagy kijelölt képviselője köteles a tangazdaság-vezető utasításai szerint eljárni.
Más bértartók lovainak etetése (akár gyümölccsel, zöldséggel, jutalomfalattal, stb.) szigorúan tilos.
–          Megközelítés
A lovak beérkezésekor a lóútlevelet a telepen található irodában kell leadni, az a tangazdaság-vezetőnél kerül tárolásra, majd távozáskor kiadásra kerül.
A lovardát lószállítóval és személygépjárművel egyaránt a 84-es főút felől lehet, a vasúti síneket keresztezve megközelíteni. Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken lehet, a magtár előtti területen. A lovarda gyalogos és kerékpáros megközelítését biztonságos kerékpárút teszi lehetővé.
–          A lovarda működési rendje
A lovarda 22 órától 6 óráig zárva tart, ezen időszak alatt a lovakat látogatni csak a tangazdaság vezetőjének külön engedélyével lehet.
A lovak almolására és takarmányozására csak az erre kijelölt személyzet jogosult. A bértartók kéréseikkel a tangazdaság-vezetőhöz fordulhatnak. A Lovardai Szabályzat ezen pontjának megszegése 5.000 Ft / alkalom büntetést von maga után.
Minden bértartó / lovas / lóápoló köteles ügyelni a Lovarda tisztaságára. A lovarda egész területén minden lovasnak kötelessége összetakarítani a trágyát a lova után az udvarról, patamosóból, istálló-folyosóról, fedelesből!
Minden bértartó / lovas / lóápoló köteles a patamosót használat után tisztán hátra hagyni. Ügyelni kell arra, hogy trágya ne kerüljön a csatornarendszerbe.
A lovak esetleges legeltetését a személyzet biztosítja, a bértartóval történő megállapodás szerint.
A bértartó oktatási és bármely vállalkozói tevékenységet a lovarda területén csak a tangazdaság-vezető beleegyezésével folytathat, az iskolával kötött megállapodást követően!
A bértartó vagy képviselője elérhetőségeit (mobil, munkahelyi elérhetőség, lakcím, e-mail, stb.) köteles írásban megadni a tangazdaság-vezetőnek. Ha a fentiekben változás áll be, arról mihamarabb, de max. 72 órán belül köteles írásos tájékoztatást adni a tangazdaság-vezetőnek.
–          Pályahasználat
Lovagláskor kobak viselése 18 év alatt kötelező, a felett ajánlott. Gerincvédő használata ajánlott. Önállóan csak az a személy lovagolhat, aki betöltötte a 14. életévét vagy minimum rajtengedély vizsgával rendelkezik. Egyéb esetben a szakmai felügyelet kötelező!
A lovaglás során használt kellékekért, ruhákért, egyéb személyes holmikért a Lovarda
felelősséget nem vállal.
Lovat futószárazni a körkarámban és a jártatógép belső terében szabad. Lovat szabadon engedni, vagy szabadon jártatni tilos.
A lovaglópályákon a jobb kezek találkoznak, mindig a magasabb jármódban közlekedő lovas halad kívül, az ugrómunkát végző lovas pedig elsőbbséget élvez mindenkivel szemben. Ugróedzést követően minden lovas köteles elpakolni a használt akadályokat vagy szigeteket létrehozni!
A lovaglópályákat csak meghatározott lovardai időbeosztás szerint lehet használni, ezt a bértartó a bértartási szerződésben foglaltak szerint elfogadja. A pályahasználatra online módon kell előzetesen bejelentkezni.
Az iskolai lovasoktatásban részt vevő tanulók gyakorlati órái elsőbbséget élveznek. Rendezvények ideje alatt az iskola vezetősége a lovardai időbeosztás és pályahasználat módosításának jogát fenntartja.
A talaj minőségének megóvása érdekében:
·         minden lovasnak össze kell szednie lova trágyáját, legkésőbb a pálya igénybevételét követően
·         a trágyázni készülő lovakkal lehetőség szerint meg kell állni.
A lovaspályára történő belépés (fedett lovarda esetén az ajtó kinyitása) előtt a bejönni szándékozó lovas “Helyet kérek!” kiáltással jelzi szándékát a bent lévőknek. A bent tartózkodó lovas “Szabad!” válasza után léphet be biztonságosan a pályára. A lovarda elhagyásakor ugyanígy kell eljárni. Tehát jelezni kell a pályán kívül lévőknek, hogy hagyják szabadon az utat.
A felüléshez, leszálláshoz, heveder meghúzásához, illetve bármilyen célú megálláshoz a kör közepe, illetve a pálya középvonala az ideális hely.
A lovasnak az előtte/mellette haladó lótól biztonságos, legalább egy lóhossznyi (2-2,5 méteres) távolságot kell tartania.
A lépésben lovagló, vagy pihenő lovasok a gyorsabb jármódokban közlekedők számára hagyják szabadon a járást. A lépés vagy megállítás a második patanyomon kell, hogy történjen.
A lovardában a pálca és sarkantyú használatára vonatkozólag a lovak jólétét minden körülmények között biztosítani kell.
–          Biztonsági rendelkezések:
Lovarda – mint az iskola egyik telephelye – a többcélú szakképző intézmény része, ezért területén dohányozni tilos!
Baleset esetén a jelenlévők kötelesek értesíteni a tangazdaság-vezetőt, valamint szükség esetén a Mentőket is haladéktalanul értesíteni kell (Mentők telefonszáma: 104), ill. a segélyhívót (112).
A lovakban, gépjárművekben, értéktárgyakban, személyekben, okozott károkért, sérülésekért, lopásért a lovarda üzemeltetője felelősséget nem vállal.
–          A lovaglásra vonatkozó szabályok:
Mindenki a saját felelősségére lovagol ill. tartózkodik a lovardában!
A lovarda nem vállal felelősséget az esetleges sérülésekért! Kiskorú gyermek csak szülői hozzájárulással ülhet lóra!
Tilos lóra ülni szeszes ital, kábító hatású szer befolyásoltsága alatt!
Tilos lovaglás, illetve futószárazás közben enni, rágógumizni és cukorkát szopogatni.
A lovardában és annak felszereléseiben okozott kárt teljes egészében a kár okozójának kell megtérítenie!
Kizárólag szakmai végzettséggel rendelkező edző/oktató tarthat edzéseket a lovarda
területén.
–          Az istállóra vonatkozó szabályok:
Az istállóban tilos hangoskodni, szaladgálni, a lovak nyugalmát bármivel megzavarni.
A lovakat csak az azzal megbízott személyek etethetik, külön etetés szigorúan tilos!
Szabálysértés 5.000 Ft bírságot vonhat maga után.
A takarmány kiegészítőket, tápokat zárt műanyag edényben, illetve a rágcsálók elől elzárt tárolókban lehet tartani.
A lovak trágyázása 2 naponta történik, a köztes napokon a szemestrágya kerül eltávolítása a bokszokból.
Etetési idők: nyáron: 6.00 és 20.00 óra, télen: 6.00, 12.00 és 20.00. Etetés előtt fél, utána másfél órával a lovat az istállóban vagy karámban kell tartani, munkába állítani nem egészséges, ez idő alatt sérülés és balesetvédelmi okokból az állatokat kérjük, ne zavarják!
A nyerges tárolókat a lovardában lovaglók használhatják. A lóápoláshoz használt felszereléseket az erre kijelölt helyre tegyék vissza, ezeket ne hagyják az istállóban.
A bértartók és lovasok nyergeiket, szerszámaikat a nyergesükben az arra a célra
kihelyezett zárható szerkényekben tarthatják.
A lovak karámozása egyszerre, a délelőtti és délutáni órákban történik.
–          Kutyák a lovardában
A Lovarda területén a kutyákat pórázon kell tartani.
A kutyák a lovaglópályák területére pórázon sem léphetnek be.
A kutyák után a kutyapiszok feltakarítása kötelező.
A kutya által okozott esetleges károkért a kutya gazdája anyagi felelősséggel is tartozik.
–          Gyermekek a lovardában
A gyermekek a lovarda területén kizárólag nagykorú felügyelete mellett tartózkodhatnak.
Tilos az istállókban, a lovaglópályákon, illetve közelükben szaladgálni, ugrálni, hangoskodni.
Gyermekek kizárólag a törvényes képviselő írásos hozzájárulásával ülhetnek lóra.
–          Felelősség
A Lovarda területén való tartózkodás illetve lovaglás saját felelősségre történik. A lovarda az esetleges sérülésekért felelősséget nem vállal.
A nem rendeltetésszerű használatból fakadó károkért a bértartó / látogató anyagi felelősséggel tartozik, a javítási munkálatokat a Lovarda elvégzi és a bértartó / látogató felé kiszámlázza.
A Lovarda területén biztonsági kamerarendszer működik, amely rögzíti az eseményeket a lovarda teljes területén.
Jogszabálysértés illetve bűncselekmény gyanúja esetén a tangazdaság vezetője értesíti a hatóságokat.
LOVASOKTATÁS  
BEJELENTKEZÉS
RENDEZVÉNYEK, HÍREK